Saopštenje povodom pretnji upućenih aktivistkinjama Impulsa,

nakon fotografije sa zastavom duginih boja

Tokom šestog Festivala ženskog prijateljstva u organizaciji Udruženja građana Impuls iz Tutina, došlo je do ugrožavanja bezbednosti učesnica Festivala, kao i do ozbiljnog narušavanja njihovih ljudskih prava.

Naime, za drugi dan Festivala, 3. avgust 2019. planiran je javni performans protiv nasilja nad ženama. Kao i prethodnih godina performans je uredno prijavljen policiji, a organizatorke su obavile sve neophodne logističke pripreme kako bi planirana akcija protekla u najboljem redu. Međutim, ranije istog dana, došlo je do organizovane kampanje na društvenim mrežama koja je ugrozila bezbednost učesnica akcije. Prema saznanjima organizatorki, aktivisti nekoliko političkih partija, kao i verski aktivsti želeli su da koordinisanom akcijom spreče održavanje performansa protiv nasilja nad ženama, koji je u javnosti okarakterisan kao „gej parada u Tutinu“. Do ovakvog tumačenje organizatori hajke na Festival ženskog prijateljstva, došli su izjednačavanjem mirovne zastave i zastave LGBT pokreta. Obe zastave su duginih boja, ali je na mirovnoj ispisana reč Peace što znači Mir. Upravo takvu zastavu na jednoj od fotografija sa prošlogodišnjeg performansa drži predsednica UG Impuls, Dženeta Agović, dok se pored nje nalaze još dve aktivistkinje. Ova fotografija je preuzeta sa Fejsbuk stranice Impulsa i podeljena na društvenim mrežama uz komentare: U ime svih Tutinaca se ograđujem od ovih bestidnica i proklinjem što nam sramotu o vrat okačiše, Dopuštamo ovu sramotu, Alah da sačuva samo, Ne u mom gradu, Tutinom krv će liti gej parade neće biti i drugi. Performans je uprkos pretnjama održan uz evidentno pristustvo policije. Nakon završenog peformansa primećeno je da jedan od posmatrača prati i snima kamerom učesnice Festivala nazivajući ih bestidnicama. Aktivistkinja Impulsa upozorila je o tome policiju, ali je uprkos tome snimak objavljen na društvenim mrežama. Istim povodom, vlasnik restorana Ras na Pazarištu (nedaleko od Novog Pazara) zabranio je  učesnicama Festivala da dođu na unapred ugovorenu večeru rečima da je „LGBT osobama zabranjen pristup u restoran Ras“.

Organizatorke i učesnice Festivala ženskog prijateljstva ovakve napade vide kao flagrantno kršenje Ustava i zakona Republike Srbije, ali i kao još jednu akciju zastrašivanja aktiviskinja za ljudska prava u Srbiji. Od nadležnih institucija, posebno od Odeljenja za visokotehnološki kriminal, očekujemo da će preuzeti sve neophodne mere kako bi se inicijatori pretnji identifikovali i procesuirali shodno postojećim zakonima.

U Tutinu, 05. avgust 2019.

Saopštenje potpisuju sledeće organizacije:

ŽMIG Pančevo
SOS Vlasotince
Nezavisni ženski centar, Dimitrovgrad
Udruženje samohranih roditelja Zajedno, Novi Pazar
Ženski centar Užice
Autonomni ženski centar, Beograd
Žene u crnom Beograd
Fenomena Kraljevo
Pravo na vodu, Beograd
Udruženje građana Ternipe, Pirot
SOS Ženski centar, Novi Sad
Oaza sigurnosti, Kragujevac
Žene za mir, Leskovac
BEFEM, Beograd
ROZA, Udruženje za radna prava žena, Zrenjanin
Lužničke rukotvorine- Ženski etno centar, Babušnica
Fondacija Cure, Sarajevo
Anima Kotor
Bona Fide Pljevlja
Udruženje žena Jadar, Konjević Polje
Festival Prvo pa Žensko, Skoplje
Žene Kruščice, Kruščica

Ovaj dopis je poslat sledećim državnim institucijama:

Kabinetu predsedniku Republike Srbije
Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije
Predsednici Skupštine Srbije
Kabinetu ministra unutrašnjih poslova
Zaštitniku građana
Poverenici za zaštitu ravnopravnosti
OEBS Misija u Srbiji
Specijalnom izvestiocu Ujedinjenih nacija za zaštitu braniteljki ljudskih prava